A Tudatos Társadalom belső elszámolási rendszere – Javaslat

A Tudatos Társadalom közösség céljainak egyik alapvetése a magyar gazdaság újjászervezése.

 

 • Új munkahelyek teremtése, a munkánk által képződő vagyon itthon tartása,  hasznainak a Magyar társadalom számára történő visszaforgatása, ezáltal a Magyar társadalom számára a jelentős életszínvonal emelkedés feltételeinek megteremtése.
 • Magyarország gazdasági és ez által politikai függetlenségének erősítése, kiszolgáltatottságának csökkentése.
 • Az ehhez vezető út egyik fontos eszköze egy új értékmérő csereeszköz használatának bevezetése, mely független minden uzsorarendszertől, hitelpénztől, tőke és multinacionális kereskedelmi érdektől.
 • A Tudatos Társadalom belső elszámolási rendszerének célja, hogy képes legyen gyorsan és folyamatosan biztosítani a gazdaságban zajló események működéséhez szükséges stabil értékmérő csereeszközt. A rendszer biztonsági feltételeinek kialakítása folyamatos fejlesztések eredménye lesz.

 

Jelen szabályozást vitaanyagként bocsátom a Tudatos Társadalom közössége elé.

Juhász Zoltán 2017.11.16

 

Javaslat

 

 1. A Tudatos Társadalom (továbbiakban TT), belső elszámolási egységének végső szabályozását, használatának feltételeit a TT közössége általában is, de azon belül különösen, az ezzel a témával foglalkozó szakműhelyben résztvevő, munkájukért felelősséget vállaló tagjaink dolgozzák ki.
 2. Az elszámoló rendszerünk alapegységének elnevezése is közösségi döntés kell, hogy legyen. Jelenleg a BAR, a Tantusz, és KP nevekre érkeztek javaslatok. A BAR az ősi tudásunkra utaló elnevezés, a Tantusz mint pénzhelyettesítő érme közismert, a KP a Közösségi Pénz rövidített változata. A tagjainknak lehetőséget adunk újabb névötletek megjelenítésére. A Közösségi pénz szakműhely feladata lesz eldönteni a csereeszközünk nevét és minden hozzátartozó szabályozásnak a véglegesítése is az ő hatáskörük.
 3. Az elszámoló rendszerünk alapegységének értékmérő funkciójához szükséges definíció:
 4. 1 000 ee (Elszámolási Egység, ami majd lehet: BAR, Tantusz, KP, stb), egy óra, szaktudást nem igénylő, könnyű fizikai munka ára. Amíg a névben nem történik konszenzusos megállapodás ee-ként, vagyis Elszámolási Egység-ként nevezem.

A belső elszámolási rendszer bevesztésének több feltétele van:

 • A Közösségi pénz szakműhely szervezetének kialakulása (legalább 6 törzsből, minimum 20 pénzügyi ismeretekkel rendelkező referens).
 • A szakműhely által elfogadott szabályozási rendszer megszületése, a csereeszköz kezelését biztosító szakmai személyzet felelőseinek kinevezése.
 • A TT közösség létszámának legalább az 1 000 főt meg kell közelítenie.
 • A technikai hátteret biztosító rendszert, a működtető szoftvert olyan biztonsági körülmények közé kell helyezni, hogy az nagy biztonsággal, kezelhesse a tagok egyéni számláját. Ennek megteremtése forrás bevonást igényel.

 

A tagságnak jelen állapotában is lehetősége van a TT közösségi oldalain elkezdeni a belső csereeszköz használatát. Ennek gyakorlati tapasztalatai nagyban segítik a végső rendszer kialakításának, feltételrendszerének megalkotását. A TT közösségi Keres-kínál piacon az igényfelmérésen kívül a belső rendszer használatának, valóságszerűségének a tapasztalatait is elnyerhetjük.

 

 1. A belső csereeszköz használata nem csak a belső piacon kialakuló áru és szolgáltatások forgalmát hivatott segíteni, hanem a közösség számára végzett értékteremtő munka ellentételezésére is alkalmas.
 2. A TT gazdaságélénkítő programok eredményeként létrejövő termelő és szolgáltató egységek számára a belső piacon forgalmazott termékek, szolgáltatások a TT csereeszközével kerülnek elszámolásra.
 3. A „Feltétel nélküli alapjövedelem” mint elvi lehetőség a rendszerben fenn áll és az meg is valósítható, amennyiben TT szervezetét és a rendszer biztonságát szavatoló technikai és személy feltételek megteremtődnek.

 

Egyes szám: Egy gondolat “A Tudatos Társadalom belső elszámolási rendszere – Javaslat

Vélemény, hozzászólás?