Menü Bezárás

"Az úttörőknek sosem volt könnyű dolguk"

Címkézve: 

Ennek a témakörnek tartalma 0 hozzászólás, 1 résztvevő. Utolsó frissítés: admin admin 1 hónap telt el.

 • Szerző
  Bejegyzés
 • #12112
  admin
  admin
  Adminisztrátor

  “Kedves Zoli!

  …A szigeti biogazdaságból már évek óta vásárolok. Drágább, kisebb a választék, mint a piacon, viszont jobb ízű és házhoz hozzák. A biokertész egy darabig dolgozott is a kertben, de idén már annyi munkája volt, hogy nyáron összesen kétszer néhány óra alatt összekapta. Úgy is néz ki, mert nemigen találok senkit helyette. (Alig ismerek itt embereket, pedig 46 éve vettük a telket. Ez azért nem kevés idő. Felvillant bennem, hogy írhatnék egy könyvet Szentendrei szerzetesnő címmel.) Néha, ahogy tegnap is, volt erőm és energiám a kerti munkához, amiért sűrűn hálálkodtam az égieknek. És még az idő is csodás volt.

  A másik vásárlási felfedezés a Vedd együtt társulás. https://veddegyutt.hu
  Az Élő Tisza közösség hozza hetente a zöldséget, gyümölcsöt, tojást, tejtermékeket, stb. Hoznak füstölt húsárut is, és a múltkor már méz is érkezett. A bogyós gyümölcsöket a Dunakanyar másik oldalán termelik, Pomázról is lehet számítani többféle barackra. Még nem mindent tapasztaltam meg, de van áruválaszték máshonnét is. A bevétel egy bizonyos százalékát jótékonysági célokra fordítják. Ezt azért meséltem el, mert mindig is valami ilyesmire vágytam. Nem kellene a Tiszáig menni, itt a Dunakanyarban és a szigeten is van elég termék, amivel el lehetne látni az itt lakókat, mármint akinek erre igénye van. (A többség a multikhoz jár, mert egy helyen van minden, olcsóbbnak látszik, – csak ma, csak neked, csak ennyiért szlogen, ugyanakkor másutt mindig, mindenkinek ugyanannyiért – a többi meg nem számít.) Ahogy a pénteki sorban állást elnéztem, lenne rá kereslet. Ebben a rendszerben a termelő kiszámíthatóbb piacra termel, megkapja a tisztességes árat a terményekért, amiért kőkeményen megdolgozott, megküzdött az időjárással, a kártevőkkel. Az utóbbiak egyébként is próbára teszi a földműveseket és gyümölcsészeket. A vásárlók is szép, friss árut kapnak a pénzükért, hiszen a rendelések függvényében előző nap szedik le. Sőt a környékről érkezők aznap szedik le a gyümölcsöket, vagy éppen néhány órával az eladás előtt. Nagyon nem mindegy. Ennek a szervezését el lehet kezdeni kicsiben, kevés termékkel, és aztán fokozatosan bővíteni, ahogy nő a kereslet. Talán 10 éve próbáltak kialakítani egy bolthálózatot Budapesten hazai termékekkel, közvetlenül a termelőktől, de nem igazán sikerült. Mégis ez a módja annak, hogy a közvetítők, paraziták ne vegyék le az árkülönbözetet. Az áfáról már nem is beszélve, ami még mindig 27 %, pedig alapvető élelmiszerekről van szó. Évtizedek óta nem változik az sem, hogy a termelőtől pl. 50-70 Ft-ért veszik meg a szilva kilóját, de a vásárló 300-400 Ft-ért tudja csak megvenni. Nem lehet csodálkozni azon, hogy a termelők képesek kivágni a gyümölcsfákat, mert több pénzt kapnak a fáért, mint a gyümölcsért. Belefáradnak. Géczy Gábor említette egy előadásában, hogy a búza kilója a tűzifa kilójával vetekszik, ami már önmagában is képtelenség. A búzát régen életnek hívták. A tűzifa ára az utóbbi években elkezdett erőteljesen növekedni, ugyanakkor rezsicsökkentés nincs rajta, mintha csak a gazdagok fűtenének fával, akiknek nincs szükségük rá. Van egy fogalom, amit alkalmazni lehetne. Mintha esélyegyenlőségnek hívnák, de valószínű, hogy ez csak elméletben létezik.

  Nemrég bezárt a Pismány ABC. A Coop már évek óta vegetált, sokan el is mentek máshová vásárolni, de mégis szükség volt rá. Természetesen jóval nagyobb szükség lett volna egy működőképes ABC-re. Most kínai bazár nyílt helyette. Annak sincs túl nagy forgalma, ahogy elnéztem, de a többi bolt is megérzi a változást. A zöldséges már bezárt. A virágboltnak, a papírboltnak is csökkent a forgalma. Az autós bolté talán nem, de a gyógyszertáré igen. Legelőször is a homeopátiás termékektől váltak meg, amiért még bejártam. Ebből az ABC-ből is lehetett volna közvetlen termelői boltot kialakítani. Már tisztítószerekből is vannak jó minőségű magyar termékek. Nyilván egy ilyen bolt beindítása megint csak tőkét igényel. Hol vannak azok a magyar vállalkozók, akiknek lenne pénzük ilyen célok érdekében? Vagy ez is mesebeli kategória?

  Őszintén sajnálom, hogy a CCM megszűnt. Láttam a folyamatot, ami erre utalt, de igazándiból nem fogtam fel. Nyilván akadtak olyan emberek, akik eleinte pénz nélkül is hajlandók voltak dolgozni, de hosszútávon ez biztosan nem működik. Ez pénzalapú társadalom. Tetszik, nem tetszik. Inkább nem tetszik.

  Biztos nem dolgoztál feleslegesen a TT-n sem, bár meglehet, hogy a befektetett munkádnak kevesebb a hatása és az eredménye, mint aminek lennie kellene. Erről nem te tehetsz. Az úttörőknek sosem volt könnyű dolguk. Nyilván van egy határ, amin nem lehet túlmenni, ill. nincs értelme. Felnőtt embereket felnőttként kell kezelni, nem lehet babusgatni, mint a gyerekeket. Javíts ki, ha tévedek, de az önállótlanság egyrészt a szocializmus öröksége, másrészt a vadkapitalizmus, liberalizmus kiszámíthatatlanságából ered. Valahonnét erőt kellene meríteni az embereknek, de inog a talaj a lábuk alatt. Sőt a jelenlegi világ körülöttünk is düledezni látszik. Nem véletlenül van égető szükség paradigmaváltásra. Amúgy maga a szó sem megfelelő. A magyar neve világszemlélet-váltás lenne. Ez legalább mindenki számára érthető.

  A Trianon filmre nagy szükség van. Már 1956 sem mond túl sokat az ifjabb nemzedékeknek, Trianon pedig olyan távol van, mintha régmúlt lenne, kőkorszak utáni világ, pedig igencsak nyögjük a következményeit. A történelemhamisítás annyira megtette a magáét, olyannyira zavarosnak és ellentmondásosnak, bonyolultnak tűnik az átlagember számára, hogy inkább nem is akar foglalkozni vele. Az meg számomra, illetve azok számára, akik értik, mi vezetett oda, az érthetetlen, miért nem tisztázódik már végre az, ami teljesen nyilvánvaló. Elég lenne a józan észre hallgatni. Pénzre ehhez is szükség lesz. A lovasíjász sem kapott állami támogatást, mégis remek, sikeres film lett belőle. Jóval sikeresebb, mint az állami támogatással készültek. Az egyáltalán nem meglepő, hogy az ilyen filmek nem részesülhetnek állami támogatásban. Remélhetőleg lesz elég ember, aki segíti ennek a filmnek a létrehozását, akiknek fontos Trianon okainak és következményeinek a feltárása. A magam részéről lehetőségek szerint támogatni fogom. Ha van olyan munka, amiben távolról tudok segíteni, megteszem.

  Trianon kérdése kicsit olyan, mint a devizahitelesek helyzete. Több százezer emberről beszélhetünk és egy gazdasági bűncselekményről, de százezer ember nem jön össze, hogy megmutassa országnak, világnak, igenis ki tud állni magáért, az igazságáért. Alvó emberek, mintha hipnotizálva lennének.
  Baráti üdvözlettel: Erzsi ”

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.


Notice: Trying to get property of non-object in /home/ttkozoss/public_html/wp-content/plugins/activity-reactions-for-buddypress/class/class.php on line 1082