Menü Bezárás

Mit tehetünk egy városban MOST?

Címkézve: 

Ennek a témakörnek tartalma 8 hozzászólás, 3 résztvevő. Utolsó frissítés: János Ibrányi Ibrányi János 1 hónap telt el.

 • Szerző
  Bejegyzés
 • #12101
  admin
  admin
  Adminisztrátor

  Az utóbbi időben azon gondolkodtam, hogy itt BP-en belül, mit tehetek én magunkért.

  Úgy gondolom, hogy nekünk városban élőknek, az első és legfontosabb teendőnk az, hogy a fogyasztási cikkek közül, amit csak lehet, magyar termelőktől/gyártótól szerezzük be. Ne a “szörnyet” (tesco stb.) etessük, hanem a magyar gazdákat támogassuk.
  (Friss hír: Lengyelországból most vonul ki a tesco.)

  Ahogy mondják, a vásárlásoddal szavazol. A gazdasági megerősödésben ezt látom a legfontosabbnak, minden ez után következik: helyi pénz, vagy kihagyni az üzletből a “vámszedőket”, és akkor csak magunkat építjük vevő és eladó oldalon is.

  Amit eddig tettem, az nagyon kevés, de ha csak idáig jutna a többség, már sokkal előrébb lennénk:

  – rendeltünk a párommal egy kosár élelmiszert (liszt, kenyér, kolbász, sajt) a “nekedterem.hu”-ról, gondolván, hogy ha rendben megy a dolog akkor rendszeressé tesszük ezt. Ma ez a csomag meg is jött és minden rendben! A munkahelyemre kértem a szállítást. Miután megjött, raktam ki a közösbe kóstolót, elmondtam mindenkinek, hogy honnan rendeltem és ajánlottam a többieknek is. Már vannak, akik rendelni fognak. Valami beindult.
  Maga a szervező/szállító is cég formában működik, néhány beszállító is cég, tehát fizetnek a “vámszedőknek”. Biztos sok eszköz kintről származik, amivel a termék elkészül, biztos, hogy nem magyar gyártású autóval hozták – hacsak nem jött létre magyar autógyár, amíg nem figyeltem :). Ez mind másodlagos fontosságú! Majd eljön az ideje ezeknek is. Szépen lépésről lépésre.
  Drágák a termékek? Mihez képest? A multiban árult kenyér olcsóbb, csakhogy annak fele liszt, másik fele élelmiszeripari kémiai produktum. Vannak aki csak ezt a silányt engedhetik meg maguknak, de akkor a fizetésük a kevés, meg az adó nagy. A vacak ételek miatt aztán az egészség rendbe hozása sokba kerülhet. Remélem egyetértetek abban, hogy nem az egészséges étel a drága.

  – megkérdeztem ismerősöket, gazdákat, volt aki már nem termel eladásra, volt aki még nem válaszolt, de folytatom a körbe-kérdezgetést. Fontosnak tartottam az ismerőseimnek elmondani, hogy miért teszem és miért elsődleges fontosságú ez.

  – évek óta önellátásról olvasok, nézek videókat. Azt mondják, hogy egy család nem tud teljes önellátást megvalósítani. Nem is kell, hogy egy család egyedül próbálja és nem is kell teljes önellátás. Lazább vagy szorosabb közösségben könnyebben és közelebb jutnak az önellátáshoz. Programozó vagyok, de sose volt gondom a kétkezi munkával. Elmentem önkénteskedni egy-két gazdálkodóhoz, ismerkedni, tanulni. Sokáig azt gondoltam nekem is ezt az utat kell járnom. De most úgy gondolom, hogy nem mindenki abban kell dolgozzon. A gazdának kell a kovácstól a szerszám, a kovácsnak kell az étel a gazdától – nem mehet ki kapálni, nincs ideje. A mezőgazdaságnak kell az ipar és fordítva. Közéjük logisztika kell, nem kufárok:). Na már közhelyekbe mentem.

  Folyt köv. Addig is írjátok már meg ha ismertek más magyar forrásokat, beszállítókat, kezdeményezéseket.

  Ibrányi János

 • #12104
  Márta Sipos
  Sipos Márta
  Felhasználó

  Én javaslom az Élet Iskola( Szombathelyi Tibor alapította) Facebookon ott vannak. Ő valami hasonló kezdeményezésbe kezdett, mint Zoli, csak mezőgazdasági vonalon, de voltak más tervei is, csak hirtelen meghalt. A lényeg, hogy elég sok sejtjük alakult, akik gazdálkodnak eladásra is, nekik is vannak jó ötleteik a talajmegújításra, gazdálkodásra-egyebekre és szerveztek régiónként piacokat, közösségeket. Velük érdemes lenne felvenni a kapcsolatot! Úgy érzem egymás hasznára lehetnénk, csak ez a FB nem megy nálam. Figyelemmel kísértem őket, a kezdeményezés is jó volt és elég jó arcok gyűltek össze-és ami fontos fiatalok és más értékrendűek!

 • #12105
  János Ibrányi
  Ibrányi János
  Felhasználó

  Pár éve bukkantam Tibor videóira a youtube-on és szerintem minden vele készült riportot megnéztem. Tavaly elindult országjáró körútra, hogy előadásokat, beszélgetéseket tartson. BP-en is volt, amire elmentünk a párommal. Itt volt szerencsém kezet fogni vele. Aztán pár hónapra rá hallottam, hogy elment.
  A FB csoportba most kértem a felvételemet. Majd mesélek ha van hír.

  Itt olvastam egy cikket hogy valaki gyárt(ani készül?) elektromos triciklit, ami terményszállításra is jó lehet közelebbi távokra? Mintha ők is valamilyen fogyasztói kört alakítanának, de nem találom a linket…

  Viszont rátaláltam az esztergomi kis kosárra, és ott egy lapon sok más ilyen kör van, köztük BP-i is!

  https://kiskosarbolt.hu/barataink

  • #12106
   admin
   admin
   Adminisztrátor

   Voltunk Tibornál, és készítettünk felvételeket is. Felajánlottam, hogy működjünk együtt. Előszűr azt mondta: Ok. De pár nap múlva meggondolta magát. Szerinte a TT és a CMM radikális és nem adhatja hozzá a nevét.
   A Kis-kosár közösségekkel jó lenne szervesülni, de az is nehéz. Van esztergomi tagunk. Fel kellene kérni, beszéljen velük.

 • #12107
  Márta Sipos
  Sipos Márta
  Felhasználó

  Még van egy őrségi asszony, aki hajdinát, kölest és tökmagolajat ad el, de nem ipari mennyiségben! A tökmagolaj színtiszta, nincs felütve semmivel, nagyon finom!
  Innen meg csirke, szállítanak BP-re is:https://www.facebook.com/remenyfarm.hu/
  Itt pl. csereberélnek élelmiszereket:https://www.facebook.com/groups/582574172236765/?hc_location=ufi
  Van még a microker, ez egy térképes kereső, hogy összehozza a termelőt vevővel.

 • #12111
  János Ibrányi
  Ibrányi János
  Felhasználó

  Megtaláltam a microker-t: https://microker.hu/
  Van FB oldaluk is: https://www.facebook.com/groups/1718822031700080/

 • #12113
  Márta Sipos
  Sipos Márta
  Felhasználó

  Hírlánc mellett lehetne kenyérlánc is. Bp-n kevés a jó pékség.

  Főoldal


  Azt nem tudom, hogy lehet ezt logisztikailag lebonyolítani, de lehet vagyunk minden kerületből.1 héten 1x max 2x kéne lebonyolítani.

 • #12114
  János Ibrányi
  Ibrányi János
  Felhasználó

  Elkezdtem vezetni egy táblázatot, amibe felírom a jónak tűnő forrásokat, amik BP közelében vannak.

  Itt megnézhető:
  https://drive.google.com/open?id=1F8YykZpZO2qn1cBvT_USFFFniiFoQrtiDA3qLQfT6Wg

  A lista szerintem még bővül jelentősen.
  A megjegyzés oszlopba még csak kevés infót írtam és nem gyakorlati tapasztalat.
  Ahogy jönnek a saját és mások tapasztalatai, beleírom őkat a táblázatba.

  Akiktől rendelünk hosszabb ideig, esetleg személyes kapcsolatot építünk ki (pl. szedd magad akció esetén), bizalom épül ki, azokat biztosan meg tudjuk kérni arra, hogy családtagjaikkal együtt álljanak mellénk amikor egy jó ügyről van szó.

 • #12115
  János Ibrányi
  Ibrányi János
  Felhasználó

  (ez a fenti táblázat bárki számára látható a link birtokában, módosítani csak én tudom)

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.


Notice: Trying to get property of non-object in /home/ttkozoss/public_html/wp-content/plugins/activity-reactions-for-buddypress/class/class.php on line 1082